Otomobillerde Hayat Kurtaran Donanım, Hava Yastıkları

 

Ülkemizde ve tüm dünyada neredeyse bütün araçlarda kullanılan hava yastıkları hayat kurtaran donanımlar olmaktadır. Özellikle dünya üzerinde en çok kullanılan otomobillerde yer verilen bu donanım, can alıcı kazaların dahi önüne geçmiştir.

 

Otomobillerde birçok donanımın farklı işlevselliği bulunur. Bu donanımlar otomobili çalıştıran parçalar olurken, hayat kurtaran parçalar olarak da yer alır. Hava yastığı da otomobillerde hayat kurtaran en önemli donanımlardan biri olarak yer alıyor. İzmir havalimanı araç kiralama hizmetinden faydalanmak isteyen kullanıcılar da araç tercihinde bulunurken bu donanımın mevcut olup olmadığına dikkat ediyor.

 

Bir asrı geçmeyen tarihi ile bulunan hava yastıkları icat edildiği ilk dönemden beri sürekli gelişmiştir. İlk aşamada çok az otomobil şirketleri bu sistemi araçlarına yansıtmıştır. İlerleyen süreçte de daha fazla markalarda kullanılmış, günümüzde ise neredeyse bütün araçlarda bu donanıma yer verilmiştir. İzmir havalimanı araç kiralama işlemleri yapılırken de işleme dahil olan araçlarda hava yastığı özelliği aranmaktadır. İcat edildiği zamandan bu yana da teknik anlamda sürekli gelişmiştir.

 

Hava Yastığının Tarihçesi

 

Hava yastığı, Airbag, Yardımcı Koruma Sistemi ya da SRS olarak tanımlanan donanımlar genel itibari ile hava yastığının isimleri arasında yer alır. Hava yastığının tarihi incelendiğinde bu isimleri neden ve nasıl aldığı çıkarımlarında bulunmak da mümkün olmaktadır. İcat edildiği dönemden günümüze değin ulaşan hava yastığı, her dönemde farklı isimlerle tanımlanmıştır.

 

İzmir havalimanı araç kiralama gerçekleştirmek istediğinizde şehre geldiğinizde aracınızda hava yastığının bulunup bulunmadığına dikkat edersiniz. Aslında bu ayrıntıya önem vermekte fayda var. İlk icat edildiği dönemde de icadın sahibi fikrin, gereklilikten geldiğini savunmuştur. Otomobillerin kaza yapma ihtimalleri sadece yoğun trafik unsuruna bağlı bulunmuyor neticede. O dönemde araçların sayısı çok yoktu, ancak kaza olasılıkları her dönem için söz konusuydu.

 

1. Hava yastığını icat eden isim?

 

Hava yastığı donanımının tarihi incelendiğinde icat eden isim, bazı kaynaklarda Alman isim Walter Linderer olarak geçse de bazılarında da Amerikalı isim John Hedrick geçmektedir. 1951 yılında Walter Linderer patent başvurusunu gerçekleştiren isim olmuştur. Diğer yandan bir diğer patent başvurusu da John Hedrick'ten gelmiştir.

 

2. İlk İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır.

 

İzmir havalimanı araç kiralama sağlamak istediğinizde aracınızı seçerken hava yastığının özellikte yer alıp almadığını kontrol edebilirsiniz. Özelliğe bağlı aracı kiralarken hava yastığının tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz.

 

İlk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılmaya başlanmıştır. O dönemde uçaklar için tasarlanan donanım, ilerleyen teknoloji ile otomobillere ve hatta birçok çeşit araçlara kadar yansımıştır. Ayriyeten ilk patentin de o dönemde alındığı bilgisi Vikipedi kaynağında yer alır.

 

3. İlk kullanıldığı dönemde ne tür problemler yaşanıyordu?

 

Haliyle kullanıldığı dönemler için 'müthiş teknoloji' beklenemez. Sebebi ise teknolojinin halihazırda gelişmemiş olması ve ar-ge çalışmalarının bulunmadığıdır. Ancak günümüzde araçların tamamında en güvenli haliyle problemsiz çalışmaktadır. Özellikle İzmir havalimanı araç kiralama sağlayarak araç kiraladığınız vakit araçlarda ki hava yastığının son teknoloji ürün olduğunu görürsünüz.

 

1950'li yıllarda kullananlar için düğme ayrıntısı yakınılan problemlerden biriydi. Öyle ki kazadan hemen önce hava yastığının aktif olabilmesi için düğmeye basılması gerekiyordu. Absürt bir durum olarak görülebilir ancak ne de olsa, o dönem sonrasında çok kullanılmasa dahi binlerce hayatı kurtarmıştı.

 

4. Mercedes-Benz(W126 S-Class) ve Porsche(944) markaları, şuan ki benzer tipleri kullanan ilk otomobiller olmuştur.

 

1980 yılında ilk olarak Mercedez-Benz(W126 S-Class) serisinde kullanılmaya başlanmıştır. Diğer yandan Porsche(944) ise 1987 yılında kullanılmıştır. Bu dönemlerde şuan ki teknolojiye benzer hava yastığı tipleri SRS'ler olarak kullanılmıştır. Bugünse İzmir havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız araçlarda da SRS tipi benzer hava yastığı kullanılmaktadır.

 

Hava Yastığının Teknik Ayrıntıları...

 

Bilindiği üzere hava yastıkları torpido ve sürücü koltuğu olmak üzere iki ayrı şekliyle otomobillerde bulunur. Her iki tarafta ki hava yastıkları için de yer verilen teknik ayrıntılar benzer olmaktadır. Bu ayrıntılar genelde koltukta bulunan kişiyi korumayı amaçlar.

 

Sürdüğünüz veya oturduğunuz araçta mutlaka hava yastığı özelliğinin bulunmasına dikkat edin. Edirne Rent A Car sonucunda kiraladığınız araçta da bu ayrıntıyı kontrol etmelisiniz. Bununla beraber teknik ayrıntılarının da son teknoloji olup olmadığını incelemelisiniz. Peki nasıl inceleyebilirsiniz? Aşağıda 4 madde ile belirtilen teknik ayrıntılar son teknoloji hava yastıkları için geçerlidir. İnceleyerek ayrıntılara hakim olabilir, Edirne Rent A Car ile aracınızı bu doğrultuda seçebilirsiniz.

 

1. Saatte 320 km açılma hızına sahiptir.

 

Bu teknik ayrıntı aslında size ne kadar hızlı açıldığını gösterir. Saatte 320 km'yi bulması kaza anında hemen açılmasını sağlamaktadır.

 

2. 5 Salise gibi bir sürede açılır.

 

Saniyenin 1/12'lik bir diliminden söz ediyoruz. Tıpkı 320 km'yi bulan açılma hızı gibi 5 salise'de açılır. İlk icat edildiği dönemde bu gibi özellikler kapsamlı ele alınmazdı ancak günümüzde her araçta bu teknik ayrıntıların özellikle üzerine düşülüyor. Bu sayede kaza sonucunda can kayıpları azalıyor.

 

Edirne Rent A Car ile teslim aldığınız araçlarda da bu özellikte hava yastığı bulunmaktadır. İzmir havalimanına gittiğiniz vakitte son teknoloji hava yastığı filoda bulunan araçların hepsinde geçerli olmaktadır.

 

3. Şişirilmesi için gaz veya hava kullanılır.

 

Aslında bu ayrıntının bütün otomobiller için geçerli olduğu söylenebilir. Tepkime sonucunda oluşan hava yastığı için gaz veya hava kullanılır. Ancak özellikle gaz bulunan hava yastıkları için tepkimede potasyum nitratın bulunması önemlidir. Bir şekilde hava yastığını şişiren açığa çıkabileceği için potasyum nitrat yüzünüzde tahrişin oluşmasını engeller. Edirne Rent A Car üzerinden aldığınız araçta da aynı özellik bulunur.

 

4. Teknolojik sensör sayesinde 25 km süratli kuvvetli çarpıntılarda çalışır.

 

Teknolojik sensörü sayesinde 20 - 25 km hızları sonucunda meydana gelen çarpmalarda çalışır. Bu sayede ufak çaplı kazalarda dahi can güvenliğini sağlamak için ayarlanmıştır.

 

Hava Yastığının Faydaları...

 

Kısacası hayat kurtaran hava yastığı en önemli otomobil donanımlarından biridir. Ancak hava yastığı emniyet kemerleri kadar önemsenmemektedir. Nasıl ki emniyet kemeri hayat kurtarıyorsa hava yastığı da aynı amaca hizmet etmektedir. Günümüzde hava yastığının önemi hakkında bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Genel olarak faydaları hakkında bilinçlenmek dolaylı olarak bu yürütülen çalışmaya dahil olmak anlamına geliyor. Edirne Rent A Car için hizmet veren 5S CarRental'da yürütülen bu çalışmalar hakkında bilinçlenmeyi desteklemektedir.

 

* Sürücü, koltuğunda hareket halinde olsa dahi koltuğu kapsayan geniş ölçüsü ile baş kısmını koruyabilmektedir. Aynı şekilde yan koltukta torpidoda yer alan hava yastığı da geniş ölçülüdür.

 

* Emniyet kemeri ve hava yastığı birbiri ile ilişkili iki otomobil donanımıdır. Ancak unutmamalısınız ki ikisinin de görevi farklıdır. Her ikisi doğru kullanıldığında kaza sonucu bütün riskler neredeyse yüzde 20'nin altına düşmektedir.

 

* Herhangi bir çarpma sonucu açılan hava yastığı tam olarak koltukta bulunan kişinin başını korumaktadır. Bu durum da aslında beynin hasar almasını önlemek için yapılmaktadır. En önemli fonksiyonların merkezi olan beynin korunması birinci önceliktir.

 

Edirne Rent A Car ile kiraladığınız araçlarda son teknoloji hava yastığı donanımı bulunmaktadır. Size ve sevdiklerinize güvenli bir araç kullanımını sağlamak için araçlarda hava yastıklarına önem vermeniz gerekir.