Bu yıl sonunda 250 bin adetlere düşmesi beklenen uzun dönem kiralama pazarının 2021’de tek haneli büyümesi öngörülüyor.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) raporuna göre 2019 ilk 9 ayda operasyonel kiralama sektörü yüzde 12,3 daralarak filosundaki araç sayısı 284 bin adetedüştü. İlk 9 ayda Renault yüzde 26,9’luk pay ile operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen markası oldu. Renault’yu yüzde 13,3 ile Fiat, yüzde 13 ile Volkswagen, yüzde 10,3 ile Ford takip etti. Sektörün araç parkının yüzde 93,4’ü dizel araçlardan oluşurken otomatik viteslilerin payı yüzde 56,8 oldu.

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici2018’e kadar son 10 yılda operasyonel Kiralama Sektörünün çift haneli büyümeyle geldiğini hatırlattı. Ekici şöyle devam etti:

Tokder Başkanı

 

 

“2018 Haziran ayında yaşadığımız devalüasyonla beraber faizler ciddi oranda yükseldi. Faiz oranı geçen sene ortalama yüzde 25 civarındaydı. Bu sene başında yüzde 20’lerle başladı. Geldiğimiz noktada aşağı yönlü seyir oranları kriz öncesine getirdi ve kiralama fiyatları buna paralel aşağıya geldi. Yani faizler düşüyor ve düştükçe sektöre olumlu yansımayı sürdürüyor. Sektör son 21 ayda yaklaşık yüzde 22,5 daraldı. 2019’u yüzde 12,3 daralmayla kapatacağımızı tahmin etmekteyiz.”

Müşteriler araç parkını küçülttü

Sektörün müşteri adetlerinin 64 binlerden, 44 binlere kadar gerilediğine dikkat çeken Ekici, “ Biz, sektör olarak satılan her 100 yeni otomobilin 20’sini satın alıyorduk. Bugün geldiğimiz noktada bu pay, 10-12 adetlere kadar düştü. Daralma daha çok KOBİ’lerde yaşandı. TL kontrat zorunluluğu ve faizlerin çok yüksek olması sebebiyle bazı kurumsal müşteriler de araç parklarını küçülttü. 2018’in ortasından günümüze kadar olan süreçte bazı şirketler ise araçları daha uzun süreler ellerinde tutmaya karar verdiler. Faizin yüzde 30-40 olduğu dönemlerde hareket etmezsiniz, ihtiyacınızı yüzde 35-40 finans yükü ile karşılamaz ve ertelersiniz.”

Düşen faiz oranları ve daha dengeli ekonomi sayesinde satın almadan kiralamaya dönüşlerün tekrar başladığını belirten Ekici ,”Özellikle satın alma yapan kurumsal firmalar, kısa süre içerisinde kiralamaya olan ilgisini yeniden arttırdı. Çünkü araç satın almak şirketlere, yüksek yatırım ihtiyacı ve araç yönetiminde verimsizliği de beraberinde getiriyor.2021’de sektörün yüzde 7-8 büyümesini bekliyoruz” diye konuştu.